ESKİ BOYALI AHŞAP YÜZEYLERİN BOYANMASI
Yüzey hazırlığı ve temizliği: Eski boya artıkları ve yosunlar temizlenir. Temizleme işlemi için, daha önce boyama aletlerinde anlattığımız yöntemlerle; ıspatula, jet motoru, iskarpela, sistre gibi boya kazıyıcılar, gerektiği yerlerde de boya sökücü kimyasallar kullanılarak temizlik işlemi yapılır. En son, boyamadan önce boyanacak yüzey tinerli bez ile silinmeli ve basınçlı su ile yıkanmalıdır. Temizlik işinden sonra ahşabın ortaya çıktığı bölümlere poliüretan bağlayıcılı ahşap astarı (primer boya) çekilir. Ahşap astarının kapatmadığı çukurluklar, aralıklar ve çatlaklar ıspatula ile iyice macunlanarak doldurulmalıdır. Macun muhakkak astardan sonra uygulanmalıdır. Aksi takdirde ham ahşap, macun içindeki reçineyi emerek yapısının bozulmasına neden olabilir. Macun kuruduktan sonra zımpara yapılır. Sonra zımparalanmış macun üzerine ikinci kat astar çekilir.
ESKİ AHŞAP BOYALI YÜZEYLER İÇİN BOYAMA SİSTEMLERİ :
1- Teknenin Sualtı (karina) Boyama Sistemi:
Yukarıda anlatılan yüzey hazırlığından sonra iki kat antifouling boya çekilerek boyama işlemi tamamlanmış olur.
2- Teknenin Su Üstü Boyama Sistemi:
Yukarıda anlatılan yüzey hazırlığından sonra iki kat uygun özellikte poliüretan bağlayıcılı son kat boya çekilir.
Boyama Sistemleri İçin Son Söz:
Dikkat edilirse yukarıda anlattığımız sistemler uygulanmakta olan sistemlere göre daha fazla kat boya uygulamalarını ve çok katlı boyama sistemlerini içermektedir. Bu sistemler biraz daha uğraştırıcı ve maliyetli gibi gözükse de, asıl uygulanması gereken sistemlerdir. Sistemi uygulamaya alıştıkça daha rahat edecek ve sağladığı yararlarla yüzleşince çabalarınızın ve paranızın boşa gitmediğini göreceksiniz. Önemli olan sistemi tatbik ederken, yaptığımız uyarıları dikkate almanızdır. Çok katlı sistemler iyi uygulanılırsa boya kabarmaları ve boya kalkması dediğimiz sonuçlara rastlanmaz. Kalın çekilen az katlı boyalar kabarmaya ve bozulmaya elverişli katmanlardır. Kullanacağınız boya seçimi çok önemlidir, seçilen boyanın etiket bilgilerine göre zamanla kendi sisteminizi oluşturabilirsiniz, ancak anlattığımız bazı temel uygulamaların dışına çıkmamaya özen gösterin.
Boya Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
1-Boya yanıcı ve parlayıcı özellikte tehlikeli bir kimyasaldır.
2-İçerdiği maddeler sağlığa zararlıdır ve uzun süre kapalı ortamda teneffüs edilmemelidir.
3-Boya yaparken, kendimize olduğu kadar çevremize de dikkat etmeliyiz. Boş kutuları, kullanılmış fırçaları ve diğer bütün çöplerimizi denize ve doğaya zarar verecek alanlara atmamalıyız.
4-Boyayı yeterli ve gerektiği kadar kullanın, israftan kaçının. Boya miktarını hesaplarken boyayacağınız alanı bilmelisiniz. Karina yüzeyinin alanını şu formülle kolayca hesaplayabilirsiniz:
Yaklaşık karina alanı = su hattı boyu X su hattı eni X 0,7
5-Fırçanızı tinerle temizlemeden bırakmayın.
(Bakınız : Fırça)
6-Boya kutunuzda artan boya eğer uzun süre kullanılmayacaksa; sentetik özellikte olan astar, vernik ve boyaların üzerine 1 cm kadar tiner ilave edilip karıştırılmadan kutu kapağı sıkıca kapatılmalı ve donmayacak bir yerde saklanmalıdır.
7-Yeni açılan boya kutusu açılmadan önce kesinlikle çalkalanmamalı ve hızlıca karıştırılmamalıdır. Aksi takdirde oluşacak köpükler ileride boyayı uygularken size çok sorun yaratır ve boyanın kalitesini bozar.
Son söz ; Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır, her ustanın da boyama stili ve sistemi farklıdır. Önce de söylediğim gibi boyacılık zor zanaattır, ancak zamanla siz de bu teknikleri öğrenerek ve uygulayarak kendi tekniğinizi yaratabilirsiniz. Bunu yaparken şu sözü de aklınızdan çıkarmayın; "müzikte yeni notalar, denizde de yeni rotalar aramayın"
Tüm denizcilerimizin pruvası neta olsun.